Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Η Λιβαδειά . . .


Λιβαδειά ή Λειβαδιά... το ίδιο κάνει!
Η Λιβαδειά, ή Λειβαδιά, ή Λεβάδεια (κατά το επισημότερο παλαιότερα) είναι πρωτεύουσα του νομού Βοιωτίας, πρώην Αττικοβοιωτίας, της άλλοτε ομώνυμης επαρχίας Λιβαδειάς, έδρα του σύγχρονου δήμου Λεβαδέων και της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας.

Η Λιβαδειά είναι από παλιά το αγροτικό κέντρο μιας ιδιαίτερα εύφορης περιοχής, που παράγει βαμβάκι, καπνό, σιτηρά, κτηνοτροφικά και άλλα προϊόντα. Επιπλέον έχει αξιόλογη βιομηχανία μεταλλικών κατασκευών, οικοδομικών υλικών, κτηνοτροφικών, καθώς και εκκοκκιστήρια βαμβακιού, νηματουργεία, κλωστήρια, υφαντουργεία, σπορελαιουργεία κ.α.  Παράλληλα σημαντική ανάπτυξη παρουσιάζει επίσης η βιοτεχνία υφαντών και ειδών λαϊκής τέχνης.
Η Λιβαδειά είναι σπουδαίος οδικός κόμβος, ιδιαίτερα για τις συγκοινωνίες με την ορεινή Παρνασσίδα (Δελφούς, Όσιο Λουκά, Δίστομο, Δεσφίνα), με αξιόλογη εκδρομική και τουριστική κίνηση.
Στην περιοχή του Κάστρου Κωπαΐδας, υπάρχει το αεραθλητικό πεδίο της Κωπαΐδας,  που λειτουργεί από το 1988 και το οποίο αποτελεί πόλο έλξης αεραθλητών από όλη την Αττική. Από το 2007 στο πεδίο λειτουργεί και σχολή εκπαίδευσης πιλότων υπερελαφρών αεροσκαφών.
Κάθε Σεπτέμβριο διοργανώνονται από το Δήμο Λεβαδείας τα "Τροφώνια", μια σειρά από ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις, με θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις, "happenings" κ.ά.
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων του εορτασμού του χαρακτηριστικού Ρουμελιώτικου Πάσχα, η πόλη στολίζεται πανηγυρικά. Ψήνονται αρνιά, κοκορέτσια και σπληνάντερα, (παλαιότερα στην κεντρική πλατεία και τους δρόμους της Λιβαδειάς, ενώ σήμερα στο χώρο της Κρύας), όπου ντόπιοι και επισκέπτες κερνιούνται φαγητό και κρασί.  Το γλέντι ολοκληρώνεται με δημοτική μουσική και χορούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου